Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

«Εσύ είσαι ξιμαρισμένη»

Πρωινό κελάηδημα ήταν οι φωνές Κύπριας κοπέλας προς τη Βιετναμέζα οικιακή της βοηθό! Η γυναίκα δεν έκανε καλά τις δουλειές του σπιτιού!

Η Κύπρια κοπέλα ξεκίνησε να φωνάζει της Βιετναμέζας ότι δεν ακούει τις οδηγίες της για το πώς να καθαρίζει όπως η πρώτη θέλει! «Εσύ είσαι ξιμαρισμένη» της λέει και κάπου εκεί ξεκινούν να ακούγονται και οι δύο να φωνάζουν. Η Βιετναμέζα, με τα ελάχιστα ελληνικά που ξέρει να λέει «παιδιά, λεφτά» και η φτωχή τω πνεύματι Κύπρια να την απειλεί ότι θα της πάρει εισιτήριο για να επιστρέψει στη χώρα της. «Εγώ σε έφερα στην Κύπρο», λέει στο κτήμα της φωνάζοντας, αφού δεν μπορούσε να το συζητήσει ήρεμα στην πλεονεκτική θέση στην οποία βρισκόταν έναντι της Βιετναμέζας. Κάπου στα 60 της βέβαια θα ανάψει το κεράκι της και θα ζητήσει συγχώρεση από τον Θεό για τις όποιες αμαρτίες της. Και θα τη συγχωρήσει ο Θεός και θα πάει στον παράδεισο! Τα λέμε!

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Σκέψεις…

Πολλά από τα θέματα τα οποία τυχαίνει να διαβάσουμε είναι λίγο πολύ «λογικά». Κάπως έτσι δεν εκτιμάται -μερικές φορές- η αξία τους. Ίσως η σπουδαιότητα της αποτύπωσης των σκέψεων του συγγραφέα να είναι αποτέλεσμα της ευκαιρίας που δίνει στον αναγνώστη του να φέρει στην επιφάνεια των σκέψεων του το θέμα που εγείρει.

Γράφοντας κανείς τις σκέψεις του είναι κάτι αφενός επιθυμητό για τους υπόλοιπους, καθώς προσεγγίζει ένα θέμα από την οπτική του –η οποία ενδέχεται να διαφέρει απ΄ αυτήν του αναγνώστη ή να είναι συμπληρωματική, αφετέρου «ξεγυμνώνεται» ο ίδιος. Μέσα από τα όσα γράφει και λέει ένας άνθρωπος μπορεί να αντιληφθούμε τόσο τον τρόπο σκέψης του όσο και τα πιστεύω του ή τις θέσεις του επί ενός θέματος. (Αναλόγως) μπορούμε και να καταλάβουμε κάποιες γενικές αρχές του ατόμου μέσα από τις οποίες γίνεται προβλέψιμη η συμπεριφορά του ή οι σκέψεις του. Για παράδειγμα, αν κάποιος πιστεύει ότι πάντα «λανθάνουσα γλώσσα λέει την αλήθεια», τότε μπορεί να είναι θύμα περίπτωσης στην οποία ένα άτομο κάνει ακριβώς το αντίθετο. Αυτό μοιάζει να ’ναι καθοδήγηση της σκέψης και είναι ανησυχητικό! Σκεφτείτε την περίπτωση στην οποία ένα άτομο λέει ότι για να ειπωθεί κάτι από ένα άτομο (έστω και ως αστείο) σημαίνει ότι το άτομο το σκέφτηκε και άρα; Αντίστοιχα μπορούμε να σκεφτούμε την περίπτωση ενός ζευγαριού όπου ο ένας εκ των δύο -αστειευόμενος πάντα- λέει στον σύντροφό του κάθε τόσο ότι έχει πολλές επιτυχίες ως προς την προσέγγισή του από άτομα του άλλου φύλου. Προκύπτει άραγε ότι το άτομο έχει την προδιάθεση να κερατώσει τον σύντροφό του; Εγώ νομίζω πως όχι και αυτό δίχως να αναιρείται η ίδια μου η σκέψη, καθώς δεν μπορούμε να «αποπλαισιώσουμε» ένα περιστατικό – δηλ. να υπάρχει μία συγκεκριμένη ερμηνεία ενός συμβάντος/μιας συμπεριφοράς για κάθε άνθρωπο. Ωστόσο, γνωρίζοντας την πεποίθηση του ατόμου και τη δήλωσή του αυτή μπορεί αυτό να αποτελέσει την αιτία για αναζήτηση της αλήθειας, της όποιας αλήθειας.

Οπόταν και γενικότερα όταν ακούμε για ένα συμβάν στο οποίο έλαβε μέρος ένα οικείο μας άτομο δεν θα πρέπει να τον καταδικάσουμε γι’ αυτά που μάθαμε ότι είπε. Αυτό διότι δεν μπορούμε να συνυπολογίσουμε -στα όσα ειπώθηκαν- τη μη λεκτική επικοινωνία, τον τόπο και χρόνο στον οποίο έλαβε χώρα το περιστατικό, το περιβάλλον, τα κίνητρα του ατόμου, την ψυχολογική του κατάσταση, την ηθελημένη ή όχι διαστρέβλωση του περιστατικού από το 2ο άτομο καθώς ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται κανείς ένα συμβάν επηρεάζεται από την προηγούμενη γνώση και εμπειρία του, τη στάση του και τα πιστεύω του ως προς το άτομο που συμμετείχε στο συμβάν, το πόσο καλά γνωρίζουμε το άτομο και άλλους παράγοντες.

Σκεφτείτε, για παράδειγμα, τις δηλώσεις ενός πολιτικού. Ενώ από τα συμφραζόμενα των δηλώσεών του προκύπτει το Α, κάποιος επιτήδειος μπορεί να χρησιμοποιήσει μία του πρόταση από την οποία προκύπτει νόημα που δεν συνάδει με το νόημα των δηλώσεων του πολιτικού -και αυτό για οποιοδήποτε λόγο- με αποτέλεσμα να παραποιήσει τα των δηλώσεων του πολιτικού. Το χειρότερο της υπόθεσης είναι οι δέκτες του μηνύματος -ο όχλος- οι οποίοι πολλές φορές είναι και οι φανατικοί-ημιμαθείς που θα σπεύσουν να γνωστοποιήσουν αυτό που άκουσαν αφού νιώθουν ότι γνωρίζουν το θέμα, όπως και πολλά άλλα θέματα τα οποία γνωρίζουν και μπορούν να εκφράσουν σε μία γραμμή…

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

ΕΧΕΙ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟ ΑΠΟΨΕ ...ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ...




Είναι παράξενο να βλέπεις ενα φυσικο φαινόμενο ,τόσο απλό, να επιρρεάζει τόσο κόσμο. Βγάζει στη επιφανεια του τόσα συναισθηματα αναπόλησης, έρωτα, ανακαλώντας αναμνήσεις απο το παρελθόν προκαλώντας ένα άρωμα μελαγχολίας,στιγμές ονειρικές του «αν» προκαλώντας εναν μικρό αναστεναγμο στο τέλος της σκέψης σου.Οι περισσότεροι απο εμάς γίναμε θεατές του μεγαλείου αυτου του φαινομένου,της μεγαλύτερης παρουσίασης του φεγγαριου σε μας. Και εμεις με την σειρά μας να υποκλινόμαστε σε αυτο κάτω απο την σκιά του ,να το θαυμάζουμε τριγυρνόντας στους δρόμους, σε αρχαιολογικούς χωρους που είναι ανοιχτοι μονο αυτην τη νύχτα έτσι ώστε να τιμήσουμε αυτην την βραδιά.Σε πολλούς απο αυτούς ακολουθεί και ενας ύμνος προς τιμή του, ήχοι να περιτριγυρίζουν την βραδιά για να την απογειώσουν.Και κάπως έτσι γίνεται η νύχτα μέρα...

Πολλοί καλιτέχνες έχουν τραγουδίσει ερωτικά τραγούδια για αυτο...άλλοι έχουν γραψει στιχάκια ,ποιήματα και πολλά άλλα.Το πιο γνωστο τραγούδι που μας έρχετε στο νού ειναι της Χαρις Αλεξίου με τους καταπληκτικούς στοιχους του «Στην μέση ενός μικρού σπιτιού που 'χω νοικιάσει το γέλιο ενός μωρού παιδιού με έχει αγκαλιάσει. Τα ζήτησα όλα απ' τη ζωή μου, τα πλήρωσα με τη ψυχή μου να έχει ένα τόπο η καρδια πριν να γεράσει... Έχει πανσέληνο απόψε κι είναι ωραία» Ένα φεγγάρι είναι σύμβολο που μπορεί να ενώσει δυο ανθρώπους ,γιατι στην θέα του μπορουμε να δουμε οτι βρισκόμαστε κάτω απο τον ίδιο ουρανό,ή και κάποιους άλλους να τους χωρίζει...όπως στα τραγούδια «δύδιμα φεγγάρια» και στο «σβησε το φεγγαρι»

«Πώς να γλυτώσει μάτια μου ο ένας απ' τον άλλο
πώς θες να αλλάξουμε ουρανό
τώρα που μοιάζουμε με δίδυμα φεγγάρια
που ξενυχτάνε με τον ίδιο στεναγμό »

και «Φύγε αφού το θέλεις, πώς να σ’ εμποδίσω, με τα λόγια δεν μπορώ. Φύγε αφού το θέλεις, δεν θα τρέξω πίσω, δεν θα σε παρακαλώ. Φύγε και θα μείνω στ’ άδειο μαξιλάρι να μετράω το κενό. Μόνο όπως θα φεύγεις κάνε μου μια χάρη: σβήσε το φεγγάρι, σβήσ’ το απ’ τον ουρανό μου. Σβήσε το φεγγάρι, σβήσε μου τα μάτια, σβήσε μου τις λέξεις».

Και για τις πιο ρομαντικές ψυχές που περιμένουν να γίνει ένα θαύμα,κλείνοντας το μέσα στις σκέψεις και την καρδιά τους ένα τραγούδι απο ένα πολυ όμορφο συκρότημα τους anasa το αυγουστιάτικο φεγγάρι...

Σε είδα να κοιτάς μακριά
Σε είδα να φιλάς αληθινά
Όμως δεν ήμουνα για σένα
Κι έτσι έφυγα μακριά

Μα ένα βράδυ που ο ύπνος θα σε πάρει
Θα είμαι εκεί να χαϊδεύω τα μαλλιά σου
Κι όταν φέρει η καρδιά σου καλοκαίρι
Θα μαι εκεί, αυγουστιάτικο φεγγάρι

Στα κύματα που όλα γυρίζουν
Στη θάλασσα οι αλήθειες, σε αγγίζουν
Μονάχος κάθομαι κι αφήνω
Κάποιο αυγουστιάτικο φεγγάρι

http://www.youtube.com/watch?v=iI1PFaj8dyA&feature=search

και κάπως έτσι...με μια ματιά στον ουρανό...και με μια πηγη φωτός πνιγμένη μέσα στο σκοτάδι καταφέρνει να επικρατησει και να δώσει φώς μέσα στην ψυχή μας και να την αναβλυζει με σκέψεις που θα μας δώσουν χρωμα.Και αυτο το χρώμα θα ξεβάψει και θα ξεθωριάσει μέσα στο φώς της νέας μέσας περιμένοντας το επόμενο αυγουστιάτικο φεγγάρι. Χαρητε το.

Καληνύχτα...

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Μην είσαι θύμα, μην είσαι θύτης!

Βλέπω πάντοτε ξεχειλωμένες λέξεις,

Φράσεις που κείτονται στο πάτωμα του χρόνου

Και προσπαθώ...

Να μη γίνω θύτης της σύνθεσης λέξεων

Ας σου 'ναι ξένος ο χώρος αυτός: (θύμα)U(θύτης).