Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

BLUE MOON


   BLUE MOON










  


 Χτες είχαμε μια πανέμορφη πανσέληνο. Πολλά άρθρα ξεπετάγονταν και γράφανε για την υπέροχη μπλε πανσέληνο που θα είχαμε. Όλοι ξεχύθηκαν σε πάρκα, στους δρόμους, στις κοντινές παραλίες να δουν αυτήν την περιβόητη πανσέληνο και είχαν την απορία γιατί την λένε μπλε, αφού είναι κίτρινη. Μια πανσέληνος όπως οι άλλες.
   Για να διαφωτίσουμε λιγάκι την κατάσταση, η πανσέληνος είναι και θα είναι κίτρινη. Η μπλε πανσέληνος είναι απλά μια έκφραση που έχουμε πάρει από την αγγλική μετάφραση του “Blue Moon” , το οποίο  συμβολίζει την σπανιότητα αυτής της πανσελήνου (έκφραση που λέγεται για κάτι σπάνιο, «once in blue moon»).  Τα περισσότερα έτη έχουν 12 πανσελήνους ωστόσο καθώς το έτος είναι μεγαλύτερο κατά 11 μέρες από τους 12 σεληνιακούς μήνες μαζί, κάθε 2 ή 3 χρόνια θα έχουν 13 πανσελήνους σε ένα έτος και αναγκαστικά δύο από αυτές θα πέσουν τον ίδιο μήνα.
   Όπως ξέρουμε το αυγουστιάτικο φεγγάρι είναι ξακουστό σαν το πιο μεγάλο και λαμπρό φεγγάρι! Το λαμπρότερο φεγγάρι συμβαίνει όταν την ημέρα της πανσελήνου η Σελήνη βρίσκεται στην πιο κοντινή απόστασή της από τη Γη, δηλαδή περίπου μία φορά το χρόνο. Αυτό το φαινόμενο λέγεται  "Super Moon". Ο όρος «Μπλε φεγγάρι» είναι δημοφιλής όταν έχουμε διπλή πανσέληνο στον ίδιο μήνα και έτσι και χτες 31 Αυγούστου ήταν η μέρα της Μπλε πανσελήνου, πράγμα που είναι ακόμα πιο σπάνιο να συμπέσει αυτό τον μήνα. Η επόμενη φορά που θα συναντήσουμε δυο πανσελήνους με το ομορφότερο φεγγάρι τον Αύγουστο είναι το 2023.
   Όμως, αυτή η παραδοχή μάλλον είναι λανθασμένη λόγω λάθους ενός επιστημονικού άρθρου και ερμηνεύοντας το σωστά, μπλε φεγγάρι έχουμε όταν σε μια από τις 4 εποχές του έτους πέσουν 4 πανσέληνοι με «μπλε πανσέληνο» να αποκαλείται η Τρίτη. Οπότε η συντομότερη  «Μπλε πανσέληνος» θα είναι τον Αύγουστο του 2013.
Ακόμα μια ενδιαφέρουσα εκδοχή είναι ότι τον 18 αιώνα , κατά τη διάρκεια της Γρηγοριανής μεταρρύθμισης του ημερολογίου, χάθηκαν κάποιες μέρες, έτσι «χάθηκε» και ένα φεγγάρι, γι αυτό και το φεγγάρι αυτό έχει το συμβολισμό της προδοσίας και το ονομάστηκε  «το φεγγάρι της προδοσίας».




Περισσότερα....